Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy powstaje w naszej piekarni z mąki niemodyfikowanej genetycznie. Korzystamy z trzech starożytnych odmian, zgodnie z wielowiekową tradycją. Do wypieku wykorzystujemy zakwas żytni, który przygotowujemy samodzielnie w otwartych dzieżach. W gotowym chlebie jest ponad 80% zawartości mąki orkiszowej pełnoziarnistej NON GMO oraz do 20 % zawartości najwyższej jakości mąki żytniej.

Orkisz to niezwykle cenna dla człowieka odmiana pszenicy, która w Europie rozpowszechniła się ok. II wiek p.n.e., a w Polsce jej uprawa rozpowszechniła się w VIII w. Wiadomo jednak, że uprawą orkiszu trudziła się już ludność w epoce brązu. Najprawdopodobniej pochodzi on z Zakaukazu w rejonie Morza Czarnego. Jest to pszenica o bardzo wysokich wartościach odżywczych. Orkisz charakteryzuje się wysoką zawartością warstwy aleuronowej, co czyni go doskonałym źródłem białka. W białku orkiszu mamy do 40% większą ilość aminokwasów niż w białku pszenicy zwyczajnej. Jest też źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych tj. kwas linolowy i oleinowy. Ponadto dostarcza organizmowi miedź, cynk, fosfor, selen i magnez, a także witaminy z grupy B.