Chleby 100% żytnie

Chleb żytni wyrabiamy na naturalnym zakwasie, który powstaje w naszej rzemieślniczej pracowni chleba w otwartych dzieżach. Wykorzystujemy do niego dwa rodzaje mąki żytniej – typu 720 i 2000. Otrzymujemy tym samym dwa rodzaje chleba żytniego, które wzbogacając o dodatki, oferujemy w ośmiu różnych wariantach. Smaku nadają im dynia, słonecznik, siemię lniane i żurawina. Korzystamy z ponad 100-letniej receptury, niezmiennej i w żaden sposób nie doskonalonej.

Żyto to źródło cennych składników mineralnych. Organizm otrzymuje dodatkową porcję wapnia, żelaza, magnesu i potasu, a także witamin z grupy i kwasu foliowego. Zawiera dużo błonnika, co przekłada się na lepsze trawienie i wsparcie układu pokarmowego. Chleb żytni ma też niższy indeks glikemiczny (IG=48) w porównaniu do pieczywa pszennego. Poziom cukru we krwi po jego zjedzeniu wzrasta więc powoli, polecany jest zatem dla diabetyków.